ceturtdiena, 2013. gada 23. maijs

ZILĀ PASAKA


Imanta Ziedoņa mēnesī vairāki mūsu skolas skolēni lasīja Imanta Ziedoņa KRĀSAINĀS    PASAKAS un iejutās Imanta Ziedoņa pasaku pasaulē. Skolēnu izjūtas, lasot ZILO PASAKU: 

Mūžīgais zirgs nepieciešamas, lai :
Tas varētu izpildīt visas cilvēku ilgas;  nestu citiem prieku ,  lai zirgi neaizietu bojā mašīnu uzvaras gājienā; lai aizstāvētu pārējos zirgus.
Visstiprāk ilgojas tas, kas ir viens, jo:  
 nav neviena blakus, kas kliedētu bēdas; nav ar ko dalīties priekā;  nav neviena, kurš būtu līdzīgs viņam; jo viņš ir viens un mūžīgs; ja būtu draugs, viss būtu krāsains un viņš būtu laimīgs.
Lai zilais Zirgs neietu bojā, es viņu barotu ar:  
Ar cerībām un ilgām; ar zilām puķēm, zilo cerības avotu; ar zilām ogām, rudzupuķēm,  zilajiem zirņu ziediem; ar mierinošiem vārdiem;  ar neaizmirstulēm un mīlestību; ar zāli, kas nākusi no debesīm un gaisu no visaugstākajiem kalniem.
Zilo Zirgu neviens neredz tuvumā, jo:
viņš ir sapņu un cerību zirgs, un cerības ir tālas un sapņi ir tāli,  jo skatoties tālumā, neievērojam lietas mums apkārt; jo viņš dzīvo zilos tālumos un saplūst ar zilo debesi;  cilvēki veras tālumos, jo cer, ka tur atradīs ko labāku.
Ja es sēdētu Zilā Zirga mugurā, pasauli es redzētu: 
Vienkrāsainu un neinteresantu;  zilganu starp mākoņiem un debesīm; redzētu visus pasaules brīnumus un izbaudītu savu dzīvi; zilus zaķus, zilus pūpēžus, zilas ievas; zilu un drūmu, jo man nebūtu neviena un viss zilais apniktu; zilu un mierīgu; domāju, ka redzētu visu krāsaino un viņam neatļauto;  nebūtu nekāda ļaunuma, visi būtu priecīgi un laimīgi.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru